Ugrás a főoldalra!

Felhasználónév:

Jelszó:

 :: ".$_ASWC_['NAME']." ".$_ASWC_['VERSION']." ".$_ASWC_['STATUS'];?> - [Látogatók: ]  
Freelance Jobs

Témaköreink

 


On-line

Dev, Admin: 0
Lektorok, írók: 1
  ÷Magus|BOT
Felhasználók: 0
Vendégek: 1
Tegnap: 0
E havi:
 

Statisztika

Oktatóanyagok száma
 Publikus: 128

Legolvasottabb írónk
 outesticide 362945

Legszorgalmasabb írók
1. balymo 24
2. outesticide 20
3. tipli 19
4. adrob 18
5. akciolap 15

Legolvasottabb címek
1. CSS
Egyszerü vízszintes menü és vízszintes menü legördülő almenükkel [55308]
2. CSS
Bevezetés a CSS alapjaiba [30803]
3. CSS
A pozícionálás, és a z-index [30287]
4. CSS
A felhasználói felület - első rész [24630]
5. CSS
Függőleges menü, legördülő almenüvel [24499]
 

 

Online Marketing -> A honlap szerkezete, felépítése

Író: akciolap ( online.marketing@freemail.hu )
  http://www.akciolap.hu
Készült: 2004-05-25 10:33:47
Lektorálta: adrob
Lektorálva:
2005-10-01 01:56:44 [5828]

Milyen legyen weblapunk szerkezete, felépítése...




A következőkben néhány gondolat arról, milyen is legyen honlapunk szerkezete, kinézete, felépítése. Ezek fontos apróságok, hiszen nem csak a tartalom számít, hanem az is, hogy mindezt milyen "csomagolásban" kínálják!

"Biztos, hogy sémákat, kliséket kell követnünk?"

Biztos, hogy a mi honlapunk is olyan kell legyen, mint a konkurenciáé? Szükségünk van például introra (kezdő animáció)? Én személy szerint rühellem ezeket, mert csak a drága időmet és pénzemet vesztegetem a betöltésükkel. A lényeg nem az, hogy a programozó mit tud elkészíteni, hanem, hogy amit keresek, azt hamar megtaláljam.

Ebből adódik a következő fontos gondolat:

"A lényegre koncentráljunk"

Oldalunk legyen könnyen áttekinthető, jól olvasható, értelemszerű és logikusan felépített. Legyen egyszerű az egyes oldalak közötti navigáció (nem feltétlenül van ehhez szükség menüre!). És minden ott legyen, ahol annak logikusan lennie kell. Persze nekünk, a tervezőnek minden megoldás logikusnak tűnik ... de ha másvalaki nézi, aki akkor látja életében először, az is érteni fogja? Biztos találkoztál már életed során olyan emberrel, aki triviálisan egyszerű dolgokat sem volt képes megérteni elsőre. Nos gondolkodj úgy, mint egy kezdő, laikus, amatőr egyén, és ha így is képes leszel eligazodni az oldalon, akkor nagy baj nem lehet. Legjobb, ha ezt az "ellenőrzést" nem te végzed, hanem megkérsz valakit a feladat elvégzésére. Így elfogultság és előzetes tapasztalat nélkül kaphatsz egy reális képet. Ha pedig menetközben javaslatok érkeznek, az oldallal kapcsolatos változtatásra, ne fogadd kérkedve. Ha látsz bennük realitást, akkor inkább változtass, "elégítsd ki a fogyasztói igényeket"! Nem kell minden kérésnek feltétlenül megfelelni, de ha egy témára több ugyan olyan észrevételt is kapsz, akkor érdemes lehet elgondolkodni, és esetleg változtatni.

Fontos, ha egyszer már valaki ott van az oldalon, akkor az könnyen, gyorsan és egyszerűen megtalálja azt ami érdekelheti, így nagyobb a lehetősége annak, hogy megjegyzi az oldalt és esetleg máskor is visszajön. Ha viszont nehezen megy neki az eligazodás, pár perc keresgélés és értetlenkedés után feladja, és soha többet feléd sem néz! Na és akkor mi van? - mondhatnánk, nos nagyon nagy baj, mert hamarosan meg fogod látni, hogy milyen nehéz is átcsábítani valakit az oldaladra. Tehát ha egyszer már sikerrel jártunk, ne rontsuk el!

A szövegek legyenek tehát jól olvashatóak, kellő nagyságúak. Ugyanis tudományosan bizonyított tény, hogy a kisbetűk fárasztják az ember szemét olvasás közben, és ha valami fáraszt, az könnyen untat, és inkább abba hagyom. A megfogalmazások legyenek pontosak, rövidek, közérthetőek. Ezt így leírni és elmondani nem olyan nagy dolog, de kivitelezni annál inkább.

Próbáltál már hivatalos levelet írni? Ugye nem is olyan egyszerű?! Már ott bajban vagy, hogy mi is legyen a megszólítás. És akkor hol van még a levél többi része. Biztosra veheted, hogy legalább 3-4 alkalommal teljesen át fogod fogalmazni a szövegeket, mire azt mondod, hogy most már ez így jó lesz! Javaslom, hogy először készíts egy vázlatot, hogy az adott helyen mit szeretnél elmondani. Utána ezeket próbáld kerek mondatokban foglalni, majd végül az egészet egy egységes egésszé kovácsolni. Ha megvan, kezdheted az átfogalmazást :) Ha kész, kérd ki valakinek a véleményét, és fogalmazd át újra... és ha végül látsz még rajta finomítani valót, akkor újra. Ez a szokásos eljárás, ne húzd fel magad rajta, erre fel kell készülni!

Gyakori hibák a szövegezésben:
- Rossz szórend
- Magyartalan megfogalmazás
- Túlbonyolított, véget nem érő mondatok
- Komplikált megfogalmazás
- Szóismétlés
- Összességében túl sok információ
- Rossz tagolás

Gondoljunk bele, a jobb helyeken hosszú ideig képzik az eladókat, megírt forgatókönyvek vannak, melyek alapján a vevőket a leghatékonyabban rá lehet venni a vásárlásra. Neked ilyen szerencséd nincs. Senki sem mondja meg, hogy mit hogyan kell csinálni, talán még tapasztalatod sincs, legfeljebb elképzelésed, és könnyen lehet, hogy ez az elképzelés a piacon nem fogja megállni a helyét. Nem azért mert rossz, hanem azért mert egy vevő, egy olvasó számára ugyanaz a szöveg más jelentéssel bírhat, mint nekünk, akik eladni akarunk, illetve akik írtuk. A weboldalon igenis "beszélni" kell. El kell adni a terméket, szolgáltatást. Ha csak kiírjuk, hogy xy termék 1234 típus, ennyibe kerül, ez még önmagában nem elég. Senki sem fog veszettül rohanni, hogy éljen az alkalommal. És egyáltalán, hova is kellene rohannia? Most online boltban vagyunk, vagy nem?

Néha érdemes kikérni a szövegezésben marketinges, vagy nagyobb tapasztalattal rendelkezők tanácsát. Jobb honlapkészítő cégek foglalkoztatnak külön ilyen tanácsadókat is.

Néha megesik, hogy az ember a nagy tervezgetésben előre
* Minden további kérdéseddel fordulj az anyag írójához.

 

Hello Vendég

Az oktatóanyagok olvasásához be kell jelentkezned.

Szeretnék regisztrálni.

Elfelejtettem a jelszavam!
Kiküldöm magamnak!