Ugrás a főoldalra!

Felhasználónév:

Jelszó:

 :: ".$_ASWC_['NAME']." ".$_ASWC_['VERSION']." ".$_ASWC_['STATUS'];?> - [Látogatók: ]  
Freelance Jobs

Témaköreink

 


On-line

Dev, Admin: 0
Lektorok, írók: 1
  ÷Magus|BOT
Felhasználók: 0
Vendégek: 1
Tegnap: 0
E havi:
 

Statisztika

Oktatóanyagok száma
 Publikus: 128

Legolvasottabb írónk
 outesticide 362957

Legszorgalmasabb írók
1. balymo 24
2. outesticide 20
3. tipli 19
4. adrob 18
5. akciolap 15

Legolvasottabb címek
1. CSS
Egyszerü vízszintes menü és vízszintes menü legördülő almenükkel [55309]
2. CSS
Bevezetés a CSS alapjaiba [30804]
3. CSS
A pozícionálás, és a z-index [30287]
4. CSS
A felhasználói felület - első rész [24631]
5. CSS
Függőleges menü, legördülő almenüvel [24500]
 

 

Online Marketing -> A piaci szegmens

Író: akciolap ( online.marketing@freemail.hu )
  http://www.akciolap.hu
Készült: 2004-06-06 10:41:43
Lektorálta: adrob
Lektorálva:
2005-10-01 01:53:09 [4587]

A Piac ismerete egyenlő a sikerrel!




Az első legfontosabb dolog, amit tisztáznunk kell, hogy kik azok, akiket szeretnénk, ha az oldalunkra látogatnának. A válasz gyakorta: mindenki, bárki. Nos ilyen kategória nincs. A mindenki ugyanaz, mint a senki. És ez egyáltalán nem mindegy nekünk, hogy akkor most sokan jönnek, vagy senki felénk sem néz.

De honnan lehet tudni, hogy mire van szükségük az embereknek? Egyszerűen szegmentálni (felosztani) kell a piacot. Tudni kell, hogy milyen csoport az, akire mi számíthatunk, és őket mi érdekli. Ha ezt tudjuk, akkor úgy tudjuk alakítani reklámunkat, bannerünket, oldalunkat, szövegeinket, hogy nekik tetsszen. Szűrjük ki a potenciális célcsoportot!

Hol van az megírva, hogy mindenkinek ki kell elégíteni minden igényét? Ilyen nincs. Ami jó a tininek, nem kell a nagyinak, és fordítva. Azok a próbálkozások, melyek a lehető legszélesebb fogyasztói rétegeket próbálták megfogni, eddig mindig kudarccal jártak, ezért ezzel ne is próbálkozzunk. Célozzunk meg egy szegmenset, egy jól körülhatárolható, jellemzőkkel jól leírható réteget, és nekik kínáljuk azt, amink van. Az ő igényeiket próbáljuk meg 100%-ig kielégíteni. Egy párt nem lehet egyszerre Liberális és Nacionalista (bár van, aki szerint lehet...).

A szegmentálással két legyet üthetünk egy csapásra. Egyfelől ott lesz a szegmens, akire valóban ráillik a termékünk, és ott lesz az, aki bár nem fér bele a képbe, de nagyon szeretne, és ennek a terméknek a fogyasztásával is megpróbál azonosulni azzal a réteggel. Ez utóbbi egy tudat alatti dolog. Pl.: Ne gondolja senki, hogy a Johnson's baby termékeket csak a babák használják! Használják azok, akik szeretnék, hogy szép puha "babapopsi" bőrük legyen, és használják azok is, akiknek érzékenyek az illat anyagokra, vagy utálják, ha csípi a szemüket a sampon. Pedig a reklám a babákat célozza.

Tehát döntsük el, hogy kihez akarunk szólni. Egy weblap esetében sokszor elég logikus a dolog, a fiatalabb, 30 év alatti rétegekhez. Azokhoz, akik ismerik a számítógépet, rendszeresen interneznek. De ez még mindig egy nagyon nagy kör. Ezen belül is meg kell találni azt a célcsoportot, akikhez szólni akarunk.

Alapvető, megválaszolandó kérdések a célcsoportról:



- Hány évesek?
- Mivel foglalkoznak?
- Érdeklődési körük?
- Szokásaik, főleg a netezés szempontjából?
- Mit szeretnek csinálni?
- Mire vágynak?
- Honnan informálódnak?
- Férfiak, nők, gyerekek, tinik?
- Hogyan kommunikálnak?

Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, már adott is, hogy milyen módszerrel kell megszólítani őket, hogyan kell felépíteni a reklámunkat, oldalunkat stb.

Köszönöm a figyelmet!
Ha bármilyen kérdés, kérés, észrevétel, hozzászólás a támával kapcsolatban felmerült bennetek, az oktatóanyag tetején megtaláljátok az elérhetőségeimet.

* Minden további kérdéseddel fordulj az anyag írójához.

 

Hello Vendég

Az oktatóanyagok olvasásához be kell jelentkezned.

Szeretnék regisztrálni.

Elfelejtettem a jelszavam!
Kiküldöm magamnak!