Ugrás a főoldalra!

Felhasználónév:

Jelszó:

 :: ".$_ASWC_['NAME']." ".$_ASWC_['VERSION']." ".$_ASWC_['STATUS'];?> - [Látogatók: ]  
Freelance Jobs

Témaköreink

 


On-line

Dev, Admin: 0
Lektorok, írók: 1
  ÷Magus|BOT
Felhasználók: 0
Vendégek: 1
Tegnap: 0
E havi:
 

Statisztika

Oktatóanyagok száma
 Publikus: 128

Legolvasottabb írónk
 outesticide 362829

Legszorgalmasabb írók
1. balymo 24
2. outesticide 20
3. tipli 19
4. adrob 18
5. akciolap 15

Legolvasottabb címek
1. CSS
Egyszerü vízszintes menü és vízszintes menü legördülő almenükkel [55298]
2. CSS
Bevezetés a CSS alapjaiba [30796]
3. CSS
A pozícionálás, és a z-index [30281]
4. CSS
A felhasználói felület - első rész [24624]
5. CSS
Függőleges menü, legördülő almenüvel [24495]
 

 

Webdesign -> Ihlet

Író: dado ( dado@netoktato.hu )
  http://ljubicica.tk
Készült: 2004-12-11 15:43:07
Lektorálta: adrob
Lektorálva:
2005-10-23 20:21:50 [10319]
Mivel hogy a leírás sem éppen a legjobb megközelités a címre nézve, az első bekezdésben megpróbálom elmagyarázni, hogy én mit is értek az alatt, hogy design! Először is, ahhoz hogy egy valójában jó weboldalt szerkesszetek, minél több információra van szükségetek (az oldallal kapcsoltaban), ha nem magatoknak csináljátok az oldalt akkor a kliensektől okvetlenül érdeklődnötök kell a gondolataikról, ötleteikről, elvárásaikról, elgondolásaikról, meg hasonló dolgokról (a cég logója, milyen betű karakter legyen az oldal stb...). Egy ilyen összefoglalóval elkezdhetitek az új ötleteket összekapkodni az oldal kinézetéről...

Hol az ég szerelmére leljek ötletekre ?!?!



Egyszerü... Ötleteket az oldal kinézetéről mindenhol találhattok. Minden szóban amit a kliens kiejtett, minden hozzászólása, elképzelése, elvárása mögött rá lehet találni egy jó pár ötletre!

Ha a megrendelő egy oldalt szeretne a cégének, de a cég logo-ja meglehtősen egyszerű, amolyan háború előtti stílus, ne is akarjatok futurisztikus navigációt szerkeszteni! Ne töprengjetek azon, hogy hogyan fogjátok a képeket feldolgozni vagy hogyan tudátok maximálisan kihasználni a tudásotokat. Ilyenkor jobb az egyszerű, harmonizáló megoldásokat keresni. Döntsetek egy fajta színárnyalat mellett, és ne használjatok több mint 3-4 színkombinációt (na használjatok túlságosan világos vagy rikitó árnyalatokat) és igyekezzetek , hogy az oldal színeit minél jobban a logo színeihez kapcsoljátok. Ezek nem muszály hogy identikus színek legyenek, lehetnek más szinek is, melyek jól illeszkednek a logo színeihez... Egy jó példa a színbeillesztésre a http://hemija.chem.bg.ac.yu .

Ne ragaszkodjatok feltétel nélkü ahhoz, amit a megrendelő a kicsi fejében elképzelt. Nektek, mint gyakorló honlapkészítőknek tudnotok kell, hogy mi az, ami passzol, és mi az, ami végül hülyén fog kinézni. Lehet, hogy elsőre a megrendelő furán néz majd rátok, ha bizonyos dolgot nem javasoltok! Mindenesetre tartsátok szem előtt az Ő kívánságait is! Koncentráljatok az interfész és a navigáció külalakjára, és megoldásaira!

Ha magatoknak készítitek az oldalt, gondolkodjatok úgy, mint egy megrendelő! Készítsetek tervet, foglaljátok össze az elvárásaitokat!

Ne felejtsétek el!

A beszélgetés sokat tud segíteni. Ne essen nehezetekre a kliensel beszélgetni, de ne vigyétek túlzásba sem. És ha úgy gondoljátok, hogy elértetek a fő megoldáshoz akkor tartsátok magatokat ahhoz! Mégis ti vagytok itt a szakember, nem pedig a megrendelő!

Hol még?



A beszélgetéseken (tárgyallásokon) túl, még 2 nagy ötlet forrás a: természet és az internet . A természet a különböző módszereivel - közlekedés, épitészet, parkok és hasonlók. Hányszor megtörtént, hogy fejemben van a komplett ötlet a megoldásokkal és rájövök, hogy valamely helyen valami nem stimmel, és hogy egyszerűen nem illik össze az egész... Sokszor a környezet segített abban, hogy rájöjjek arra, hogy sosem lesz válaszom minden kérdésemre és ezért van itt a természet, hogy ebben segitsen...

Ha nincs ötletetek, vagy problémátok van az ötletetekkel, menjetek ki az utcára, forduljatok egy kört a bicajotokkal, adjatok magatoknak egy kis megnyugvást... És okvetlenül vigyetek magatokkal papirt meg ceruzát... Bármikor megtörténhet, hogy kint valami ami nagyon is összhangban lehet az ötletetekkel, eszetekbe jusson olyasmi, amiről nem is álmondtatok korábban.

A második fő forrás az internet. Regngeteg honlap megtekintése jó kezdetnek ahoz, hogy rájöjjetek arra, hogy mi is az ami jó és mi nem... Különítsetek el magatoknak egy bizonyos időt a szörföléshez, látogassatok meg pár olyan oldalt amelyek tematikailag hasonlitanak a Ti ötletetekhez. Jól lessétek meg, hogy másik designerek milyen módon oldottak meg bizonyos dolgokat. NE LOPJÁTOK MÁSNAK A MUNKÁJÁT! Megeshet, hogy ellestek ezt-azt, de ne engedjétek meg magatoknak hogy másoljátok más munkáját! Az nem etikus! A másolás meg a lopás nem fog benneteket sehova sem elvezetni, csak akadályozni fog abban, hogy fejlesztjétek tudásotokat...

Ezeken kivül a neten találhattok még rengeteg clip art -ot, java script -et és hasonló segédeszközt amelyek segíthetnek abban, hogy ötleteiteket megvalósítsátok... A következő oktatóanyagban ezek a segédeszközökkel rendelkező weboldalak cimeit össze fogom szedegetni, hogy minden link egy helyen legyen.

Ne felejtsétek el!

Két nagy eszközforrás a természet és a net ! Használjátok öket amennyire csak tudjátok!

Azt hiszem, hogy van ötletem... Hogyan kezdjem el ?



Először is bizonyosodjatok meg arról, hogy valójában meg van az ötletetek, nem pedig csak egy része. Legyetek biztosak abban, hogy az elképzelés minden része a fejetekben van. Ha csak egy bizonyos részötletetek van, az nem lesz elegendő, lehet hogy az elkezdésre sem. Ha tudjátok hogy nézzen ki az egész, vegyetek elő egy papirt meg egy ceruzát. Kezdjétek el fejleszteni az ötleteteket a papirra vetitve, sokkal könyebb radirral kitörölni valamit ha nem sikerül mint egy gépen. Minden pilltanatban ha valamit törölni, vagy változtatni kell, ne idegeskedjetek, maradjatok nyugodtak... Minden javitást, korigációt másodpercek alatt véghez tudtok majd vinni... Igaz, hogy ilyen módon sok időt fogtok elfogyasztani, de azért felgyorsítjátok, és megkönnyítitek magatoknak a munkát a gép előtt!

Ne felejtsétek el!

Egy rajz (vázlat) többet mond mint ezer szó. Minden kliensel való találkozóra vigyetek magatokkal papírt meg ceruzát. Sőt, ez a két eszköz legyen kötelező minden weblap szerkesztésetek kezdetén.
* Minden további kérdéseddel fordulj az anyag írójához.

 

Hello Vendég

Az oktatóanyagok olvasásához be kell jelentkezned.

Szeretnék regisztrálni.

Elfelejtettem a jelszavam!
Kiküldöm magamnak!